Nézsa, nézsaiak freskókon?

Na, hát ez egy tipikusan hatásvadász címadás, de, mint tudjátok, közeleg az előadás a nézsai ereklye-együttesről, és bár kellene ide most minden idevezető dolgot belinkelni, ez mégiscsak egy kedvcsináló bejegyzés az előadáshoz. Ehhez tartozott hozzá, hogy még Jusztin Péter levéltáros barátunk, az előadó megkért, hogy csináljak pár fotót a nézsai templom festéséről, mert az jól jönne az előadásához. Ezért szombaton, mise előtt még leszaladtam, és nemcsak a fotók végett, hanem, hogy kirakassam a plakátot az előadásról.

Balra a háttérben a nézsai templom, középen a Vas-heggyel?

Ahogy ott mókolok, csak elhangzott egy újabb információ, amely szerint a szentély két oldalán szereplő, és 1953-ban készült festésen, illetve kifejezetten annak jobb oldalán két olyan alak is szerepel, aki eredetileg is nézsai volt. Egy asszony a gyermekével, illetve egy fiú kutyával. Az akkori fiú állítólag Halász Józsi, vagy János bácsi, én nem jegyeztem ezt meg hirtelen, és ezért elnézést, nem is ismerem ezt a családot. Majd remélem lesz, aki tudja. Az asszony és a gyermek kilétéről még kevesebb az információ, de majd hátha ti bölcsebbek lesztek.

Gyermek és egy erősen puli-ihletésű kutyaúr

Aztán, ahogyan néztük ezt a jobboldali festést, csak feltűnt a bibliai ábrázolás hátterében a kicsi sárga templom, és a jellegzetes hegy. Joggal gondolhatjuk, hogy a festő nemcsak helyi arcokat, hanem helyi épületeket, földrajzi meghatározottságot is belefestett a képbe, hiszen miért ne tette volna. Bár a templom iránya és a hegytől való távolsága a valóságban eltérő, mégis érdekes feltételezés, hogy a szentély képére nemcsak a nézsai lakosok, hanem a Vas-hegy és a templom is felkerült, a bibliai történet háttereként.

Nézsai asszony csókolja gyermekét, de ki lehetett ő?

Persze, az előadás tárgya nem ez lesz, de próbáltam csinálni olyan fotót, amin a templom és a Vas-hegy egyszerre szerepel, mégha más perspektívában is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük